Zbog leka koji joj je doktor prepisao 3 meseca bila u bolnici: Ostala bez kose, a po jeziku dobila užasne PLIKOVE
Lekovi, Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

jezivo

Zbog leka koji joj je doktor prepisao 3 meseca bila u bolnici: Ostala bez kose, a po jeziku dobila užasne PLIKOVE

Retko stanje je uzrokovano preteranom reakcijom imunog sistema na okidač poput blage infekcije ili lekova, dovodi do stvaranja plikova i ljuštenja kože i površina očiju, usta i grla

Objavljeno:

Ponekad se naziva toksična epidermalna nekroliza i treba je odmah lečiti u bolnici. Crveni osip i plikovi su se formirali po celom Sarinom telu nakon što je uzela lek protiv epilepsije koji joj je prepisan za lečenje anksioznosti. Provela je tri meseca u bolnici boreći se za život i privremeno je ostala slepa.

- Nakon mog užasnog iskustva, želim da drugi znaju rizike lekova. Nikada mi nije rečeno o mogućim neželjenim efektima. Da jeste, nikad ga ne bih uzela - tvrdi.

Počela je da doživljava napade anksioznosti i lupanje srca i ubrzo joj je bilo teško da ustane ujutru.Na kraju je posetila svog doktora, koji je, nakon što je uradio testove krvi, potvrdio da ništa fizički nije u redu sa njom i simptome svodi na problem mentalnog zdravlja.

- Videla sam terapeuta koji mi je dao lamotrigin. Obično se daje osobama koje pate od epilepsije, ali se takođe koristi kao stabilizator raspoloženja - kaže ona.

Ipak, posle tri nedelje uzimanja leka, Sara je dobila curenje iz nosa i svrbež u očima. Nekoliko dana kasnije, probudila se sa zamagljenim vidom.

- Sledećeg jutra sam se probudila sa natečenim usnama, a oči su mi bile još gore. Vratila sam se kod lekara, koji mi je prepisao antibiotike - na insistiranje sestre otišla je kod specijaliste:

- Čim me je specijalista videla, rekla mi je da imam Stivens Džonsonov sindrom, smrtonosno stanje, i da moram odmah da idem na intenzivnu terapiju - navodi da joj je tokom sledećeg meseca kosa izgorela, a nokti na rukama i nogama su otpali.

Njene oči su dobile prelome rožnjače, pa je morala da ih drži zatvorene kako ih ne bi oštetila. Nije mogla da jede zbog plikova na jeziku pa je hranjena infuzijom. Sara je takođe podnosila nanošenje kreme od opekotina tri do četiri puta dnevno što ju je ostavilo u agoniji.

- Bol je bio tako jak da sam se osećala spremnom da umrem - rekla je.

Posle tri meseca se oporavila i puštena je kući.

Bonus video:

13:45

SAVET DERMATOLOGA KOD OPEKOTINA KOŽE: Šta da radite kada izgorite na suncu?

(Espreso/T.M./Srecnarepublika/Nevena Jakovljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.